آلودگی هوا چه تاثیری بر سلامت مغز دارد؟
آلودگی هوا چه تاثیری بر سلامت مغز دارد؟
میدانیم که آلودگی هوا اثرات مضری بر سلامت ریهها دارد، اما در مورد مغز چطور؟ آلودگی هوا سالانه عامل مرگ ۶۰۷ میلیون نفر در سراسر جهان است و با بیماریها متعددی از جمله بیماریهای قلبی، ریوی و سرطان مرتبط است اکنون تحقیقات جدید نیز به این موضوع اشاره دارد که آلودگی هوا خطر ابتلا به مشکلات روانی و بیماریهای مغزی مانند آلزایمر را افزایش میدهد.
ارقام جهانی در مورد سطح آلودگی هوا شگفت آور است، زیرا ۹۹ % از جمعیت جهان در مناطقی زندگی میکنند که آلودگی هوا بیش از حد توصیه شده توسط سازمان بهداشت جهانی است این بدان معناست که بیشتر ما آن هوای پاکی را که ممکن است تصور کنیم، تنفس نمیکنیم. با توجه به این موضوع تاثیری که آلودگی هوا بر مغز میگذارد را باید به عنوان خطری برای سلامت کلی در نظر بگیریم. آلودگی هوا مسئلهای نیست که بتوانیم به صورت فردی آن را کنترل کنیم، بسیاری از ما ممکن است این وضعیت را به عنوان ماهیت محل کار، زندگی و مراودات اجتماعی خود بپذیریم، اما اگر از تاثیرات آلودگی هوا بر مغز خود آگاهی کامل داشتیم، نسبت به انتخاب محل زندگی و گذران اوقات خود دقت بیشتری نمیکردیم؟ یا صورتیکه جابجایی به راحتی مقدور نباشد می توانیم از گزینه تهیه دستگاه های تصفیه هوای مجهز به فیلترهای هپا و کربن اکتیو استفاده کنیم.
آلودگی هوا در مدت زمان کوتاهی با سلولهای مغزی وارد فعل و انفعال شده و نحوه ارتباط سلولهای مغزی را با هم و به خصوص در مناطقی از مغز که احساسات را کنترل میکند تغییر میدهد. این میتواند تا حدی توضیح دهد که چرا برخی از افراد که در معرض سطوح بالای آلودگی هوا قرار دارند دچار اضطراب و افسردگی میشوند. با این حال تحقیقات جدید نشان دهنده آن است که آلودگی هوا اثرات بلند مدتی نیز بر مغز دارد و کارشناسان آن را یکی از دوازده فاکتور ریسکی قابل کنترل برای زوال عقل میدانند.
اینطور تصور میشود که آلودگی هوا باعث التهاب در مغز شده و منجر به مجموعه پیامدهایی میشود که باعث تجمع پروتیین مضر مرتبط با بیماری زوال عقل میشود. عامل اصلی این افزایش خطر انتشار دود حاصل از ترافیک، سوزاندن چوب در اماکن مسکونی و سطح بالای دی اکسید نیتروژن است که میتواند به انتشار گازهای گلخانهای تجهیزات باغبانی، نیروگاهها و دودهای منتشر شده از ساختمانها و اگزوز اتومبیلها نسبت داده شود. سابقه طول عمر ساخت دستگاه های تصفیه هوا بیش از هشتاد سال است که خود نشان دهنده اطلاع از مزایای پیش گیرنده فیلترهای تصفیه هوا است.
مقابله با آلودگی، چگونه یک دستگاه تصفیه هوا بسازیم؟
ما مجبور نیستیم عقب بنشینیم و خودمان را به این واقعیت بسپاریم که آلودگی هوا بخشی از زندگی روزمره ماست در واقع تاثیرات مضر آن بر بدن ما نیازی به نتیجهگیری قطعی ندارد. اقداماتی وجود دارد که میتوانیم به شکل فردی برای کاهش سطح آلودگی هوا در مناطق محل زندگی خود اتخاذ کنیم مانند: استفاده از وسایل نقلیه عمومی در صورت امکان، عدم استفاده از چوب و زغال سنگ به عنوان سوخت در اماکن مسکونی، سرویس دهی منظم وسایل نقلیه و بررسی مکرر لاستیک خودروها؛ همچنین میتوانیم زمان سپری شده در مناطق پرترافیک یا مناطقی که به دلیل اشکال دیگری از آلایندهها هوای ناسالمی را دارند به حداقل برسانیم و در منزل نیز با استفاده از دستگاههای تصفیه هوای خانگی به پاکیزه نگه داشتن هوای خانه کمک کنیم.
آلودگی هوا یک مشکل مشترک جهانی است که نمونههای الهام بخش زیادی از سراسر جهان در مورد راههای مقابله با این مسئله وجود دارد که شامل موارد زیر است:
در تلاش برای جلوگیری از استفاده وسایل نقلیه به منظور پاکسازی هوای لندن، منطقه با انتشار گازهای کمتر(Ultra Low Emission Zone) از آگوست ۲۰۲۳ در تمام مناطق لندن گسترش خواهد یافت و آلایندهترین خودروها باید روزانه هزینهای برای تردد در این مناطق بپردازند، در بسیاری از کشورها استفاده از دستگاه های ماشینی به خصوص در سرویس های مدارس برای سلامتی سرنشینان ضروری است.
در انگلستان و در شهر ادینبورگ در مرکز شهر، محلی برای پیادهروی تعیین شده که خودروهای شخصی اجازه ورود به آن قسمت از شهر را ندارند و مردم برای رفت و آمد میتوانند از ترنهای پیشرفته استفاده کنند.
در بارسلونا، اسپانیا با راهاندازی خیابانهای بدون خودرو آلودگی هوا کاهش یافته است همچنین برنامههایی برای گسترش فضای سبز وجود دارد که ممکن است به سلامت روانی ساکنین شهر نیز کمک کند.
پایتخت فرانسه در حال کاهش میزان انتشار گازهای گلخانهای از طریق برنامه اقدامات اقلیمی پاریس که شامل پانصد برنامه و استفاده صد درصدی از انرژیهای تجدیدپذیر است همچنین برنامهای برای ممنوعیت استفاده از خودروهای دیزلی به منظور دستیابی صد درصدی به استفاده از خودروهای پاک تا سال ۲۰۳۰ دارد.
هلند چندین رویکرد را برای مقابله با کیفیت هوا در نظر گرفته است که از آن جمله میتوان به ساخت مناطقی با حداقل انتشار آلایندهها وتلاش برای جایگزین کردن ناوگان اتوبوسرانی خود با اتوبوسهایی که میزان آلایندگی آنها صفر است و همچنین کاهش هزینه پارکینگ برای خودروهایی با سوخت پاک اشاره کرد.
در میلان ایتالیا برنامههایی برای جایگزینی کل شبکه حمل و نقل عمومی از سوختهای فسیلی به برقی تا پایان سال ۲۰۲۴ وجود دارد.
در کلمبیا شهر بوگوتا از برنامههایی برای مقابله با آلودگی هوا از جمله ارتقاء شبکه دوچرخه سواری و ترویج اجرای بامهای سبز و باغها در فضاهای عمومی و خصوصی استفاده میشود.
در چین پلتفرم مسافر سبز معرفی شده است این پلتفرم که به صورت برنامه بر روی دستگاههای هوشمند نصب میشود با هدف ردیابی رفتارهای کاهش دهنده آلودگی هوا از طریق اپهای مورد نظر به افراد پاداش اعتباری درنظر گرفته داده میشود که میتوانند آن را به صورت نقدی نیز بازخرید کنند.
بنابراین اگر شما یک تصمیم گیرنده منطقهای، محلی یا بین المللی این مطلب را میخوانید، چه اقداماتی را برای کاهش آلودگی هوا انجام خواهید داد تا به زندگی میلیون ها نفر کمک کنید.